MOTORMAN » - Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012 - 19:42
ΠΝΟ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ


Εξασφάλισαν τις θέσεις εργασίας στην ακτοπλοΐα. Στο υπουργείο Εργασίας το ΝΑΤ, διατηρείται όμως η χρηματοδότηση. Διατηρεί την αυτονομία του ο Οίκος Ναύτου, πάει όμως στον ΕΟΠΥΥ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.    

Ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των θεσμικών οργανισμών της ναυτιλίας θα ξεκινήσει  από την 1η Απριλίου μετά την απόφαση των συνδικαλιστών ναυτικών να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

 Οι συνδικαλιστές αποδέχθηκαν σιωπηρά μια σειρά ζητήματα από την στιγμή που επέτυχαν να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις ότι δεν θα καταργηθεί η Εστία Ναυτικών, ο Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων και το σπουδαιότερο δεν θα αλλάξει τίποτα στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ελληνική ακτοπλοία όσον αφορά τις θέσεις εργασίας.

 Αυτό που πέτυχαν οι ναυτικοί σε αυτή την κινητοποίηση είναι να μην μειωθεί ο χρόνος απασχόλησης των ναυτικών στα ακτοπλοϊκά πλοία. Η διατήρηση της 10μηνης απασχόλησης των ναυτικών  ήταν το «κλειδί» για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.

Επίσης πήραν δεσμεύσεις για αυτόνομη λειτουργία του ΓΕΝΕ στον ΟΑΕΔ και των δύο επικουρικών ταμείων στο ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης των εργαζομένων.

Να δούμε τώρα αναλυτικά τι θα αλλάξει με τους Οργανισμού της ναυτιλίας.

Στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο: θα παραμένει αυτοδύναμο καθόσον αναγνωρίζεται η ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος αλλά υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε να τηρούνται οι κανόνες λειτουργίας όπως με όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία. 

 Επισημαίνεται ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2012 που συντάσσει το ΝΑΤ ανέρχεται σε 152 εκ. ευρώ, στον προϋπολογισμό του ΚΑΑΝ (Οίκος Ναύτου  και του ΓΕΝΕ) 22 εκατ. ευρώ και στον προϋπολογισμό του ΚΕΑΝ 32 εκ. ευρώ. 
Το σύνολο εκτιμώμενου ελλείμματος 205 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, οι  ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΝΑΤ ανέρχονται σε 112 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 5 εκ. ευρώ προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης ενώ οι ληξιπρόθεσμες του ΚΑΑΝ (Οίκος Ναύτου + ΓΕΝΕ) ανέρχονται σε 127 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ προς φορείς εκτός της Γενικής Κυβέρνησης.

Στην προβλεπόμενη νομοθετική διάταξη προτείνεται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να αναληφθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.  Θα συνεχισθεί η χρηματοδότηση του ΝΑΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 Η φετινή χρηματοδότηση είναι   1,050 δισ. ή 85,7%. Οι συνταξιούχοι του ταμείου ανέρχονται σε 72.000 ενώ οι ασφαλισμένοι σε 16.800. 

Υπενθυμίζεται ότι για να καταβληθούν οι συντάξεις και οι άλλες παροχές, το ταμείο χρηματοδοτείται με 1.050.000.000 ευρώ κάθε έτος από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή σε κάθε συνταξιούχο ανά έτος αντιστοιχεί επιχορήγηση 14.580 ευρώ, όταν στο ΙΚΑ η αντίστοιχη επιχορήγηση ανέρχεται στις 2.000 ευρώ περίπου ανά συνταξιούχο.
 Η μέση σύνταξη ανέρχεται μετά και τις τελευταίες μειώσεις, στα 973 ευρώ, ενώ στο ΙΚΑ στα 740 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το ΝΑΤ, παρά την γενικότερη πολιτική που είχε αποφασιστεί, είναι το μοναδικό ταμείο της χώρας που το 2010 έδωσε αύξηση στις συντάξεις. Αυτή η αύξηση  αφαιρείται με την τελευταία απόφαση (7%).

Στον Οίκο Ναύτου: Ο Οίκος Ναύτου θα διατηρήσει αυτονομία σε όλες τις άλλες παροχές (ασφάλισης υγείας, παροχές σε χρήμα, επιδόματα) και των περιουσιακών του στοιχείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί του. 
Διατηρείται δηλαδή η αυτοτέλεια των ταμείων και κλάδων που χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών (οικογενειακά επιδόματα-ΕΛΟΕΝ κτλ).
 Γίνεται υπαγωγή του Οίκου Ναύτου μόνο για την υγειονομική περίθαλψη σε είδος (γιατροί, φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία) στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να υπάρξει περιστολή της δαπάνης, αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων και συνταξιούχων ναυτικών και των οικογενειών τους. Σταδιακή μετάβαση εντός τριμήνου μέσα από επιτροπή του Υπ. Υγείας με συμμετοχή της ΠΝΟ.

Το υφιστάμενο προσωπικό του Οίκου Ναύτου ανέρχεται σε 179 άτομα εκ των οποίων τα 71 (46 ιατροί +21 νοσηλευτικό προσωπικό +4 φαρμακοποιοί) μεταφέρονται αυτοδίκαια στον ΕΟΠΥΥ.

Από το λοιπό διοικητικό προσωπικό και για την εξυπηρέτηση των λοιπών υπηρεσιών του Οίκου Ναύτου που παραμένουν στις αρμοδιότητές του,  θα παραμείνουν στον Οίκο Ναύτου 15 άτομα που υπηρετούν στις περιφερειακές υπηρεσίες και 15 άτομα που υπηρετούν στις κεντρικές υπηρεσίες του. Το υπόλοιπο προσωπικό ( 78 εργαζόμενοι) μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ. Για τη μετακίνηση του προσωπικού αυτού θα συνεκτιμηθούν οι αιτήσεις του προσωπικού.

Η περιουσία του Οίκου Ναύτου ανέρχεται σε 9 ακίνητα και θα εξεταστεί η κατά περίπτωση μεταβίβαση των ακινήτων που έχουν περιέλθει στον Οίκο Ναύτου μέσω δωρεών.
 Ο Οίκος του Ναύτη το 2011 είχε απόκλιση στη φαρμακευτική δαπάνη 100% σε σχέση με την προϋπολογισθείσα δαπάνη, ενώ το ταμείο δεν έχει δίκτυο εξυπηρέτησης των ναυτικών και των οικογενειών τους σε πολλές περιοχές της χώρας. 
 Όσον αφορά το ΓΕΝΕ, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα γίνει  κέντρο υγείας αστικού τύπου καθώς και  μονάδα βραχείας νοσηλείας.
 Στις λειτουργίες του θα  περιλαμβάνεται: η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές υπηρεσίες), η διαχείριση επειγόντων περιστατικών, η διαχείριση περιστατικών που απαιτούν βραχεία νοσηλεία, η δημιουργία Κέντρου Αναφοράς Δεδομένων ασφαλισμένων Οίκου ναύτου (πχ τήρηση ιατρικού φακέλου).

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ακολουθήστε μας!

Motorman. Από το Blogger.


kosnte.blogspot.com-Google pagerank and Worth