MOTORMAN » - Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012 - 19:58
SOS από την ακτοπλοΐα!


Μόλις 45 ημέρες έμειναν για να ορθοποδήσει η ακτοπλοία και να μη καταρρεύσει από το φθινόπωρο του 2012 και μετά!..

Τα στοιχεία από τα λογιστήρια των ακτοπλοικών εταιρειών είναι δραματικά και όλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Εμεινε ελάχιστο χρονικό διάστημα μέχρι και την 31η Αυγούστου και όλοι ευελπιστούν να δουν επιτέλους, άσπρη ημέρα και οι ακτοπλοικές εταιρείες.
Βάσει στοιχείων η μεταφορά επιβατών και τροχοφόρων τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις γραμμές της Αδριατικής βρίσκοντα στο ναδίρ.
Η μείωση επιβατών με τα ακτοπλοικά κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20% και των τροχοφόρων αγγίζει το 30%. Εκεί βέβαια που έχει ...χαθεί η μπάλα είναι η τιμή των καυσίμων η οποία σε σύγκριση με το 2011 έχει σημειώσει αύξηση περίπου κατά 35%! Να σημειωθεί πως γύρω στο 50% του ημερήσιου λειτουργικού κόστους ενός πλοίου το “απορροφά” το καύσιμο.
Αν λοιπόν στις υπόλοιπες 45 ημέρες μέχρι τη λήξη του καλοκαιριού δεν σημειωθεί δραματική ανατροπή στα οικονομικά των εταιρειών, από τον Σεπτέμβριο και ύστερα τα πράγματα θα είναι πολύ μα πολύ δύσκολα.

Θα κινδυνεύσουν να δέσουν πλοία, να μην εκτελούνται δρομολόγια σε άγονες γραμμές, ναυτικοί να χάσουν τη δουλειά τους και οι παρενέργειες σε αυτή την περίπτωση να μην έχουν τελειωμό.
Ευχή όλων είναι “να πάρουν μπροστά” οι μηχανές της ακτοπλοίας και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με τη νέα του ηγεσία να βοηθήσει τα μέγιστα αυτόν τον πολύπαθο κλάδο της ναυτιλίας.
Νάσος Πουλακίδας

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ακολουθήστε μας!

Motorman. Από το Blogger.


kosnte.blogspot.com-Google pagerank and Worth