MOTORMAN » , - Σάββατο 16 Ιουνίου 2012 - 13:14
ΝΑΤ ,Προυποθέσεις συνταξιοδότησης Ναυτικού

Α. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ

Οι ισχύουσες σήμερα προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ναυτικών είναι οι ακόλουθες:


Ι. ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΛΟΓΩ ΓΗΡΑΤΟΣ
  1. Να έχει συμπληρωθεί το 50ο έτος της ηλικίας.
  2. Να έχει συμπληρωθεί 15ετης συνθετική ναυτική υπηρεσία.
  3. Το άθροισμα ηλικίας και συνθετικής ναυτικής υπηρεσίας να δίνει το αριθμό 70.
ΙΙ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
  1. 15ετης συνθετική ναυτική υπηρεσία και ανικανότητα του ναυτικού για την άσκηση του ναυτικού επαγγέλματος.
  2. 5ετης ναυτική υπηρεσία από την οποία 8 μήνες πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί κατά την τελευταία τετραετία, και ανικανότητα του ναυτικού για την άσκηση του ναυτικού και κάθε άλλου επαγγέλματος. Η παραπάνω ναυτική υπηρεσία πρέπει να πραγματοποιηθεί σε πλοία με Ελληνική σημαία ή με ξένη συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, μέσα σε τριπλάσιο διάστημα από την ημερομηνία της πρώτης ναυτολόγησης μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
  3. Εάν η ανικανότητα οφείλεται σε εργατικό ατύχημα δεν απαιτούνται χρονικές προϋποθέσεις υπό την προϋπόθεση ότι το ατύχημα συνέβη σε πλοίο που ήταν ασφαλισμένο στο ΝΑΤ.
ΙΙΙ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ
  1. 15ετης συνθετική ναυτική υπηρεσία.
  2. 5ετής ναυτική υπηρεσία, από την οποία 8 μήνες πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί κατά την τελευταία τετραετία. Η παραπάνω ναυτική υπηρεσία πρέπει να πραγματοποιηθεί σε πλοία με ελληνική σημαία ή με ξένη συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, μέσα σε τριπλάσιο διάστημα από την ημερομηνία της πρώτης ναυτολόγησης μέχρι την ημερομηνία θανάτου του ναυτικού (ελάχιστη ασφαλιστική προστασία).
  3. Εάν ο θάνατος οφείλεται σε εργατικό ατύχημα δεν απαιτούνται χρονικές προϋποθέσεις υπό την προϋπόθεση ότι το θανατηφόρο ατύχημα συνέβη σε πλοίο που ήταν ασφαλισμένο στο ΝΑΤ.
IV. ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Στην περίπτωση χορήγησης σύνταξης λόγω γήρατος σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης ο διαδοχικά ασφαλισμένος ναυτικός πρέπει να έχει συμπληρώσει απαραίτητα 20 χρόνια ασφάλισης συνολικά, το ΝΑΤ να είναι ο τελευταίος ασφαλιστικός οργανισμός στον οποίο έχει διαδοχικά υπαχθεί και λαμβάνει το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης του στο ΝΑΤ μέχρι να συμπληρώσει το όριο ηλικίας του άλλου ασφαλιστικού φορέα στον οποίο έχει υπαχθεί, οπότε χορηγείται σ'αυτόν και το υπόλοιπο τμήμα της σύνταξης του.

Από τις παραπάνω διατάξεις εξαιρούνται εκείνοι οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει 15ετη συνθετική ναυτική υπηρεσία, με την οποία εξομοιούται ο χρόνος ασφάλισης σε άλλο ασφαλιστικό φορέα ο οποίος έχει ληφθεί υπόψη για την απόκτηση πτυχίου ναυτικής ικανότητας.


Β. ΥΨΟΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Μετά από αλλεπάλληλες μεταβολές της νομοθεσίας του ΝΑΤ, η σύνταξη των ναυτικών που έχουν πραγματοποιήσει 15ετη τουλάχιστον συνθετική ναυτική υπηρεσία, αντιστοιχεί στο 70% του βασικού μισθού και του επιδόματος Κυριακών της ειδικότητας τους, κατά κατηγορία πλοίων που υπηρέτησαν στο τελευταίο 48μηνο της ναυτικής υπηρεσίας τους.
Οι διαδοχικά ασφαλισμένοι υπάγονται στις παραπάνω ρυθμίσεις μόνο εάν έχουν συμπληρώσει 15ετη συνθετική ναυτική υπηρεσία με βάση το χρόνο ασφάλισης τους στο ΝΑΤ και δικαιούνται ανάλογης με αυτόν αναπροσαρμογής.
Στους προσοντούχους ναυτικούς παρέχεται η δυνατότητα αναβάθμισης της σύνταξης τους στα επίπεδα που ορίζονται στην κάθε φορά ισχύουσα σύμβαση ναυτικής εργασίας στην ακτοπλοία με την καταβολή της διαφοράς των ασφαλιστικών εισφορών μεταξύ της ειδικότητας ναυτολόγησης τους, στης κατηγορία πλοίων που υπηρέτησαν και της αντίστοιχης ειδικότητας των ναυτικών προσόντων τους της ακτοπλοίας.
Το ποσό αυτό καταβάλλεται εφ'άπαξ ή σε 12 μηνιαίες δόσεις και η μεταβολή στη σύνταξη αρχίζει από τον επόμενο μήνα της εξόφλησης των εισφορών.

Γ. ΕΙΔΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
  1. Παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ανεξαρτήτως ηλικίας στις περιπτώσεις όπου διαιρουμένων των ημερών της θαλάσσιας υπηρεσίας του ναυτικού δια του αριθμού 1 εφ' όσον πρόκειται για ναυτική υπηρεσία κτηθείσα σε δεξαμενόπλοια, δια του αριθμού 1,05 εφ' όσον πρόκειται για ναυτική υπηρεσία κτηθείσα σε λοιπά πλοία της Β' κατηγορίας, για του αριθμού 1,10 εφ' όσον πρόκειται για πλοία της Γ' κατηγορίας και δια του αριθμού 1,20 εφ' όσον πρόκειται για τα λοιπά πλοία άνω των 25 κοχ, το άθροισμα των πηλίκων αυτών δίνει τον αριθμό 7.920 τουλάχιστον.
  2. Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος αναγνωρίζεται με εξαγορά ο χρόνος της στρατιωτικής υπηρεσίας εφ' όσον ο ναυτικός έχει πραγματοποιήσει 12 πραγματική ναυτική υπηρεσία και έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του.
    Το δικαίωμα αυτό δεν παρέχεται για τη συμπλήρωση της 20ετους συνθετικής ναυτικής υπηρεσίας στη περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης.
  3. Για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εκτός της ελάχιστης ασφαλιστικής προστασίας και της διαδοχικής ασφάλισης αναγνωρίζεται με εξαγορά ο χρόνος ασθένειας.
  4. Στην περίπτωση συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης το ύψος της σύνταξης μειώνεται δραματικά εάν κατά το τελευταίο 48μηνο ο ναυτικός έχει υπαχθεί στην ασφάλιση άλλου ασφαλιστικού οργανισμού δεδομένου ότι ο χρόνος ασφάλισης στους άλλους φορείς εξομοιώνεται με υπηρεσία σε πλοία κάτω των 25 κοχ με την ειδικότητα του Κυβερνήτη Α' τάξης.
  5. Από 1/7/2001 η χήρα αποβιώσαντος ναυτικού δικαιούται το 70% της σύνταξης που δικαιούτο ο θανών.
    Στη περίπτωση ύπαρξης ανηλίκων τέκνων ή ενηλίκων μέχρι της συμπλήρωσης του 24ου έτους της ηλικίας τους που σπουδάζουν σε ΑΕΙ - ΤΕΙ η παραπάνω παροχή διαμορφώνεται στο 85% της σύνταξης του θανόντος για το πρώτο παιδί και στο 100% της σύνταξης του θανόντος για το δεύτερο παιδί.
  6. Με το άρθρο 8 του Ν.Δ.2987/2002 προβλέπονται μέτρα σε βάρος του συνταξιούχου ναυτικού στη περίπτωση επανέναρξης του ναυτικού επαγγέλματος (αναστολή της κυρίας και επικουρικής σύνταξης εάν ο ναυτικός δεν έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και περικοπή της κύριας και επικουρικής σύνταξης μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους σε ποσοστό 70% για το ποσό που υπερβαίνει τα 750,00 ΕΥΡΩ).
  7. Μετά την πρόσφατη από 1/1/2003 αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων για την απόληψη πλήρους επικουρικής σύνταξης αρκούν 20 χρόνια ασφάλισης στο ΚΕΑΝ.
  8. Τα ενήλικα, ανίκανα για κάθε εργασία, τέκνα του ναυτικού δικαιούνται σύνταξης λόγω θανάτου του ναυτικού εφ' όσον η ανικανότητά τους υφίσταται κατά το χρόνο που απεβίωσε ο πατέρας τους          

 Σχετικα

Μέθοδος υπολογισμού υπηρεσίας για συνταξιοδότηση


πηγη 
http://www.pemen.gr/page181.htm

,

Εγγραφείτε στο Newsletter

Ακολουθήστε μας!

Motorman. Από το Blogger.


kosnte.blogspot.com-Google pagerank and Worth