MOTORMAN » - Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012 - 23:37
Προβλήματα και καθυστερήσεις με τα δεδουλευμένα


Στον χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας παρουσιάζεται μια συστηματική καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων μισθών στην μεγάλη πλειοψηφία των εταιριών και των πλοίων (Ακτοπλοΐα, επιβατηγών διεθνών γραμμών, Πορθμεία) και μαζί με τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, την παραβίαση της Διεθνούς Σύμβασης 180 για τις ώρες εργασίας, την παραβίαση των ΣΣΕ και την καταστρατήγηση της 10μηνης επάνδρωσης, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα. 

Αυτά επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών και τονίζει ότι παρόμοια φαινόμενα είχαν προκύψει και στο πρόσφατο παρελθόν σε εταιρίες όπως : ΔΑΝΕ, ΣΑΟΣ, G.A FERRIES, Ηπειρωτική κ.α. Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κ. Αντώνης Νταλοκογιώργος τονίζει ότι οι εφοπλιστές οδήγησαν τις εταιρίες στην πτώχευση, οι ναυτεργάτες έχασαν την δουλειά τους και για τα δεδουλευμένα τους στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα πήραν κουτσουρεμένα, μετά από πολύμηνους αγώνες, μέσω ΝΑΤ ή ακόμα χειρότερα με δικαστικές διεκδικήσεις οι οποίες είναι χρονοβόρες και χωρίς πάντα να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα.

“Η κατάσταση αυτή δεν πρέπει να επαναληφθεί, δεν θα πρέπει για άλλη μια φορά οι ναυτεργάτες να γίνουν θύματα της ασυδοσίας των εφοπλιστών και των εκπροσώπων τους που διοικούν μια σειρά ναυτιλιακές εταιρίες” επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΠΕΝΕΝ και υπογραμμίζει ότι ήδη με ευθύνη της ηγεσίας και της πλειοψηφίας της ΠΝΟ δεν έχει γίνει ακόμη κατορθωτό (στην πλειοψηφία των εταιριών) να καταβληθούν στα πληρώματα τα αναδρομικά του 2010 -2011 και προσθέτει: “ Φαίνεται να αγνοούν το γεγονός ότι ο κλάδος μας στην ακτοπλοΐα βρίσκεται σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης, αγνοούν άραγε την ανασφάλεια αλλά και το καθεστώς των πιέσεων και εκβιασμών που υφίστανται οι ναυτεργάτες από τις εταιρίες στις οποίες εργάζονται. 

Στην πραγματικότητα η ως τώρα στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ με την αδράνεια και την παθητικότητα που έχει επιδείξει έχει αχρηστεύσει ακόμη και αυτές τις γραπτές δεσμεύσεις των εταιριών για εφαρμογή της ΣΣΕ”.


Η ΠΕΝΕΝ βλέποντας τους κινδύνους που διαγράφονται από την παραβίαση των ΣΣΕ (μη καταβολή δεδουλευμένων μισθών και αναδρομικών) τονίζει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που επιβάλλονται για να διασφαλισθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ναυτεργατών.

Το γεγονός αυτό είχε την ευκαιρία ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ να το υπογραμμίσει και στον νέο Υπουργό Ε.Ν σε πρόσφατη συνάντησή τους, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του να έχουν κάνει το παραμικρό για την αυστηρή τήρηση και εφαρμογή της νομιμότητας.

 Οι ευθύνες του Υπουργείου Ε.Ν και των υπηρεσιών του (πρώην και νυν) για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πελώριες και πρέπει εδώ και τώρα να επιβάλουν τον νόμο και να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους, καταλήγει στην ανακοίνωση της η ΠΕΝΕΝ.


Εγγραφείτε στο Newsletter

Ακολουθήστε μας!

0 σχόλια

Τα σχόλια σας....

Motorman. Από το Blogger.


kosnte.blogspot.com-Google pagerank and Worth